Selkirk Rex

Selkirk Rex

I 1987 havde lederen af det lokale dyreinternat i Bozeman, Montana, på en tur til Sheridan i Montana fundet en kat, hos Miss Kitty Brown, der havde en ”mærkelig pels”, Hun fik katten med hjem og kontaktede Jeri Newman da hun vidste at Jeri havde en stor interesse for Katte Genetik, og det her var noget helt nyt.

Da Jeri ankom får hun en korthåret hunkat der er blå creme med hvid, med en tyk pels, og krøller på nakke, ben, mave og hale. Hun døber hende Miss Depesto of NoFace.

Miss Depesto, i daglig tale Pest, er ud af et kuld på 6 killinger, og hendes mor er en langhåret huskat, Pest er den eneste med krøller.

Da hun kommer hjem begynder hun at undre sig over krøllerne, er der en løsgående Devon eller Corniche Rex i området, denne mulighed finder hun højest usandsynlig, da ingen i dette yder område (læs; Bøhland) har racekatte, udover nogle meget få hun kender, der har Perser eller Siameser.

Det er også højest utænkeligt da genet for de kendte Rex katte alle er reccesivt, og så skulle det være på begge forældre dyr, derfor indser Jeri at hun måske står overfor noget helt nyt, en mutation i Miss DePesto, der har skabt et dominant gen der giver krøllet hår.

Jeri beslutter at hun vil parre Pest med noget der giver en mere muskuløs kat, samt mere rundt hoved og øjne, og lidt længere hår, så hun kan få mere fine og bløde krøller, og forhåbentlig kan hun også bevare Pest intelligens og engagerede gode sind. Derfor tænker hun på Perser, Exotic, British Shorthair og American Shorthair. Efter at have taget denne beslutning starter hun sit avlsarbejde med sin egen Perser han, Photofinish of Deekay.



Det første Selkirk Rex kuld fødes d.4 Juli. 1988 og består af 3 alm. Håret og 3 Krøllede. Dette passer perfekt med et simpelt dominant gen.
Den ene af killingerne vokser op til NoFace Oskar Kowalski, og Jeri føler virkelig hun er på rette vej.

Næste skridt var at parre Oscar til Perser, Exotic og British Shorthair, og derefter blev han Parret tilbage til Pest. Dette blev gjort af tre grunde;



1) For at kontrollere at der ikke var alvorlige sygdomme forbundet med genet for krøller (som f.eks. Døvhed hos nogle hvide katte).

2) for at fastslå om genet reagerer som et simpelt dominant gen, hvilket det gør, og

3) for at fastslå om det er et dominant gen med complet eller incomplet gennemslagskraft.


Det viste sig at genet for Krøller er incomplet dominant (50%), hvilket gør at en heterozygot kat får mindre voldsomme krøller, hvorimod en homozygot kat får fuld gennemslags kraft, med kraftigere krøller og en tendens til fedtning af pelsen hos nogle individer.

Jeri beslutter at Racen skal hedde Selkirk Rex efter samme filosofi som Devon og Corniche Rex, der begge er opkaldt efter den egn i England, hvor genmutationen* er opstået. Det område af Montana hvor Miss DePesto kommer fra, hedder Selkirk Mountains, og gennemløbes af en lille flod der hedder Selkirk Creek. Rex er en fællesbetegnelse for krølhåret katte, så derfor blev det til Selkirk Rex.



Efter I flere år at have fremvist Selkirk Rex på mange katteudstillinger, Bringer Jeri I februar 1992 en kat efter en parring mellem Oscar og en Exotic, til Bestyrelsen for CFA for endelig godkendelse af Racen. Katten der er med til at opnå godkendelse er Lil’BoPeep’s Lambert. Og i 1994 opnår racen Champion status i Tica.

Selkirk Rex er i dag anerkendt af CFA og Tica, samt flere mindre klubber rundt i verden, men den er stadig ikke godkendt i FIFE. Der er et stærkt avlsarbejde i gang for få den godkendt her også.

For at opnå en tilstrækkelig stor og bred genpulje har man i CFA og Tica besluttet at det er tilladt at parre ud til Perser og Exotic til 2010, og til British Shorthair til 2015. Hvorimod American Shorthair blev taget af listen i december 1997.

Da det er en meget ny race er mængden af katte i Europa ganske lille, men den er meget stærkt på vej frem, og der er stor interesse for racen hos opdrættere af andre racer, hvorimod den er ganske ukendt for de fleste, såkaldt almindelige mennesker.

Susie Mitwally

grafik © Killingelisten.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*