Har du børstet tænder på din kat i dag?
Nej? Så er du helt sikkert ikke den eneste.
Vi erkender at det lyder fjollet; tandbørstning på katte… Hvem har dog fundet på det pjat. 😉
Men faktum er, at gode forebyggende tandrutiner både kan redde din kats tænder, OG spare dig for store udskrivninger til tand-dyrlæge-regninger, når din kat bliver ældre.
Det skriver Nyheder24.dk.
Katte kan nemlig, ligesom mennesker, få store problemer med bisserne. Vi taler her om alt fra plak og tandstensbelægninger til paradentose, tandbylder og tandkødsbetændelse. Faktisk formodes det, at over 50% af Danmarks katte lider af tandproblemer i større eller mindre grad!
Dyrlægerne på Katteklinkken i Brøndby oplever ugentligt katte, med meget dårlige tænder og tandkød. Og tit har kattens ejer ikke opdaget noget.
Gør det så kattens ejer til en dårlig katteejer? Nej, bestemt ikke. For katte er seje dyr, der er i stand til at gemme smerter, der ville få os andre til at dratte ned af pinden. Og netop derfor er det supervigtigt, at få tjekket sin kats tænder en gang om året, f.eks. sammen med det årlige sundhedstjek, af en dyrlæge, der ved, hvad der skal kigges efter.
Men hvad skal man som katteejer i mellemtiden så være opmærksom på?
- Dårlig ånde (Mere end sædvanligt….)
- Manglende appetit
- Besvær med at tygge
- Rødt, hævet og betændt tandkød
- Tandsten (gulligbrune belægninger)
- Knækkede/beskadigede tænder eller misfarvede blålige tænder
- Sår eller lignende i munden.
Og hvordan skal det dér tandrens så foregå, spørger du nok. Og det kan vi godt forstå. For alle der har katte ved, at man, i mange tilfælde, ikke ustraffet stikker lappen ind i ”løvens gab”.
Dyrlæge, og katteejer, Therese Wilbert har lidt gode råd:
”Du skal bruge en passende blød tandbørste og evt. tandpasta lavet til dyr. Alternativt kan du bruge en Petosan Oral Cleaner, som er en blød “sok” til fingeren, som gør, at man kan pudse plak af tænderne. Nogle katte accepterer dette bedre end tandbørsten.
Har din kat med tendens til betændt tandkød, mundhulebetændelse, øget plakdannelse mv., kan man med fordel anvende Klorhexidin mundgel i stedet for tandpasta. (Klorhexidin må kun anvendes et par gange om ugen).
Hold støttende om kattens næseryg og løft læben. Børst i rolige cirkelbevægelser først på en enkelt tand. Efterhånden som katten vænner sig til tandbørstningen, kan du børste flere tænder. Husk at rose din kat, når den samarbejder. Du kan evt. belønne med godbidder.
Når katten er blevet vant til tandbørstningen, kan du prøve at børste tændernes inderside. Men pas på fingrene! :-)”
Skriv et svar