Den sibiriske kat

Den sibiriske kat


Den sibiriske kat er en forholdsvis ny race i Vesten. Det er en naturrace af østlig oprindelse, som er opstået i Rusland og Ukraine, og begyndte at dukke op vest for jerntæppet sidst i 80’erne. World Cat Federation anerkendte racen i 1992, og FIFe fulgte efter i 1998.

Sibireren har været kendt siden det 17. århundrede, men egentlig avl begyndte først i Rusland omkring 1970. Via DDR og Tjekoslovakiet kom kattene i 80’erne til Tyskland, og videre til USA, og blev hurtigt populære hvor den kom frem.



Sibirerens naturlige oprindelse som musejæger i de russiske landsbyer har gjort den til en stærk og robust kat, uden specielle helbredsproblemer. At racen ikke har været udsat for kraftig, målrettet avl, taler bestemt også til dens fordel. Fødsel og opdragelse af killinger ligger naturligt til mødrene, og der er i reglen heller ingen problemer hermed.



Racen er mellemstor, med en tæt, semilanghåret pels, der er meget velegnet til livet udendørs både sommer og vinter. De er meget sociale, og nyder selskabet af artsfæller. Derfor bør de aldrig holdes alene, men altid have selskab af andre katte. De er rolige og kærlige katte, der ofte kan have ynglingsmennesker, hvis selskab de nyder specielt, og helst ikke vil være foruden.



Racens tykke, vandafvisende pels beskytter den effektivt mod frostgrader om vinteren. De klarer temperaturer ned til -30 grader uden problemer. Om sommeren bliver pelsens underuld meget tyndere. Pelsen træder bedst frem i al sin pragt hvis sibireren har adgang til udendørsarealer året rundt, f.eks. i løbegård. En enkelt god børstning om ugen er som regel nok, dog bør det gøres lidt oftere når vinterpelsen fældes i foråret. Der er ingen grund til at bade en sibirer, hvilket de oftest er helt enige i!



Den sibiriske kat findes i en lang række farver og aftegninger. Mange har tabby-mønstre, og både sølv- og guldvariater findes. Der findes også mange smukke fuldfarvede og bi-colour katte, specielt den blå farve er almindelig. Desuden findes der hos racen en speciel masket varient, der kaldes neva masquerade. Disse lyse katte har siameser-aftegninger på ansigt, ører, ben og hale.
























grafik © Killingelisten.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*