Sokoke kat

Hvad er en Sokoke kat?

Sokoken stammer fra Sokokeskoven beliggende ved Kenyas kyst, det er en ny race med endnu kun få generationer i stambogen og kun få individider i avlen. Men trods denne tætte tilknytning til sine Afrikanske rødder og dens lighed med de vilde katte, binder den sig meget stærkt til sit menneske. Uafhængig og kærlig, men aldrig klæbende.

Den er aldrig aggressiv, og markerer kun med tænder eller kløer hvis kraftigt truet. I stedet spænder alle muskler sig ved farer, parate til en hurtig flugt.

Sokoken er en meget følsom kat og svinger i takt med husets stemning. Den er aktiv og snakker en del med variende toner og styrke. Det er som sagt en uafhængig kat men elsker sine menneskers selskab.

Det er en stolt og meget intelligent kat og man kan kommunikere på et højt niveau ved at bruge stemme og kropssprog. Der er adskillige egenskaber der har overlevet fra junglen: Top tunede ører, øjne og whiskers. Kraftige tænder og kløer. Camouflage farver, smidige og atletiske kroppe, en helt speciel selvtillid – en “hvilen i sig selv”, og et højt intelligens niveau.

Den findes i to farvevarianter: Brun Tabby – brune, sand og gyldne farver med gule eller grønne øjne, eller Sne (ikke anerkendt af FIFe) hvor det klassiske Sokokemønster står brunt mod lys creme baggrund og blå øjne.

Hvis du ønsker en legesyg interaktiv kat, en kat som stiller krav til dig om snak og kærtegn er Sokoken en herlig race. De er kærlige og krævende men aldrig klæbrige venner, bryder sig ikke om at blive holdt fast, men elsker at ride på skulderen. Intet er dejligere for en Sokoke end en god lur et varmt og hyggeligt sted som under dynen eller på skødet.

Hvis du derimod leder efter en kat der stille vil sove tiden væk, eller en kat der kun behøver mad og husly for at blive tilfreds er Sokoken ikke til dig.

Da racen er næsten udryddet er det yderst vigtigt at nye Sokoke ejere er interesserede i racen. Der SKAL avles på alle sunde hunkatte og også de fleste hanner skal indgå i avlen.

Lidt historie:

Sokoken blev accepteret af FIFe i 1993. Racen stammer fra Sokoke Arabuke skoven på Kenya’s kyst, en af de få tilbageværende men hurtigt forsvindende regnskove i Øst Afrika.

Historisk kan der kun findes få referencer til Sokoke Skov katten. Dette er i Giriama stammens navn for katten “Kadzonzo”. Giriama stammen har levet i skoven i hundreder af år. Alle de ældre i stammen kan beskrive Sokoke katten perfekt og differentierer den fra de vilde arter såvel som fra tamme racer. Dette tyder på at katten har haft en meget nært forhold til den gamle kultur.

Men der var ikke meget kendt om Sokoke katten før den Kenyanske farmer Jeni Slater i 1978 fandt et kuld killinger på hendes kokosnøddeplantage. Jeni Slater, som har boet i Kenya hele sit liv og kender dyrelivet fandt killingerne så specielle, at hun tog dem med hjem som kæledyr. Deres mønster findes ikke i Øst Afrika og kropstypen beskrives som orientalsk (høj og slank) hvor Kenyanske huskatte er langt kraftigere og med meget tykkere pels.

Her er hendes beretning om fundet: “my gardener came to me one morning in 1978 and reported some strange kittens with a mother born in a hollow under a tree in my garden. I went to investigate, and saw, these huge eyes and big ears, and long tail erect and a smallish head with beautiful body markings. I knew immediately that this was something unusual and I therefore took a pair from the litter. With the help of the house staff I hand reared them. I had much experience in hand rearing orphaned animals during my farming days in Molo Kenya”.

Men da der er adskillige sjældne arter på randen af udryddelse i Sokokeskoven vakte Jenis fund ikke megen opsigt og ikke mange interesserede sig for hendes smukke katte, der trivedes på hendes store gård.



Heldigvis havde Jeni en god dansk veninde: Gloria Møldrup, hun fattede stor interesse for racen og da Jeni var bekymret for dens overlevelse i Kenya besluttede Gloria sig til at tage et avlspar med hjem i 1984. Jeni og Mzuri – der kan ses i samtlige danske Sokokers stamtavler, fik deres første kuld i 1985

Herefter kom den lange kamp for anerkendelse: i 1990 importerede Gloria Møldrup tre katte mere fra Watamu for at styrke bestanden, og holde racen vital og sund.



Så, i november 1992 så FIFes dommer kommitte på 19 Sokoke katter der repræsentede 5 generationer. Der er nu ca. 25 avlskatte i Danmark, et par i Italien og omkring 6 i USA.




tekst © Sokoke.dk

grafik © Killingelisten.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*