Abyssinier/Somali

Abyssinier/Somali

“Abyssinieren / Somalien er kendetegnet ved at være meget legesyge – selv op i en høj alder. Det betyder, at det er ekstremt aktive og livlige katte, der bestemt ikke egner sig for folk, der vil have en “pyntekat”.

Charme og selvtillid

Abyssinieren og Somaliens væsen er udadvendt og kærlig. De har en helt uimodståelig charme, som fortryller en katteelsker. De knytter sig tæt til sine mennesker, og elsker at blive kælet for, forkælet og dyrket.

Mange er så udadvendte og menneskesøgende, at de med største fornøjelse tager imod gæster, og prøver at lokke gæsterne til at lege eller kæle med dem, eller bare beundre dem. De er ofte deres skønhed meget bevidst.

De er meget spindende katte, der kan gå rundt og spinde eller sidde at spinde – uden at blive rørt ved. Det er svært at blive irriteret på dyr, der bryder ud i et spindekor, så snart man taler til dem.

Livlig aktivitet – hele livet

Har du en abyssinier eller en somali – så er der liv i huset. Altid finder de på nye sjove ting. De er altid parat til nye spilopper og udfordringer. De er utroligt selskabelige, og helt urimeligt nysgerrige. Åbner du et skab eller lukker din taske op, hopper der en Abyssinier/Somali ud. De er alle vegne, også på steder, hvor du troede, det var helt umuligt for dem at komme ind. Og forsøg ikke at lære din Abyssinier/Somali tricks – de kender i forvejen alle de tricks, der findes.

Hvor Somalien er livlig, kontaktsøgende, kælen og legesyg, er Abyssinieren ekstra meget oveni. Den er ekstra livlig, ekstra kontaktsøgende, ekstra kælen og ekstra legesyg – og ekstra vild !

Generelt kan siges om katte, at jo mere elegant den er og jo kortere pels den har; jo mere energisk er den.

Den dumdristige kat

Den letbyggede Abyssinier/ Somali vil ofte være en utrættelig springer, der elsker at se alt fra oven. Du vil opleve, at de sidder i vindueskarmen og laver sjove lyde af fugle og insekter udenfor, og du vil sjældent have problemer med fluer indendørs med en Abyssinier/Somali i huset. Men sørg for at holde vinduer forsvarligt lukkede, med net for eller haspede; hvis en fugl flyver forbi, kaster Abyssinieren/Somalien sig ud efter den – uden at tænke sig om. Nedfaldskatte ser så umådeligt kedelige ud !

Kærlig hengivenhed

Abyssinieren/Somalien følger dig i det, du laver, og i et hus fuld af tæpper, hylder, puder, stole og vindueskarme, vil enhver Abyssinier/Somali vælge at sove på det dokument, du er i gang med.

De leger med hvad som helst, en solstråle, en dryppende vandhane, og de vil gerne kommentere enhver begivenhed. De har en aldeles veludviklet mimik, ofte ledsaget af mange forskellige lyde. Deres stemmer er dog oftest lavmælte og melodiøse, så de er sjældent støjende at leve sammen med.

Livsnyder til potespidserne

Abyssinieren og somalien er livsnydere. De forstår at få det bedste ud af tilværelsen. Med en Abyssinier/Somali er der madtid, blundetid og legetid – og tid udelukkende til ren nydelse. Næse mod næse, ansigt til ansigt, klap og klem og henrykt spinden. Og en putten sig i søvn.

Du får ikke lov til at være ked af det ret længe, så kommer den – forsigtigt – og putter sit lille hoved helt ind til dig – spinder sagte – kikker på dig med sine smukke udtryksfulde øjne – misser lidt – og støder næse. Man skal aldrig forklejne den trøst, som en kat tilbyder – den har ingen ord, men med små berøringer og puf og strejf viser den sin kærlighed til dig – og prøver at aflede din opmærksomhed fra tristheden.

Gerne to katte sammen

Abyssinieren/Somalien foretrækker normalt at have en legekammerat, idet det er en meget social kat. To eller flere vil som regel lege meget sammen, spæne rundt i en livlig, og til tider voldsom, leg, for derefter samles til en fælles pelspleje, og til sidst ligge sovende i een stor klump. De trives fint sammen med børn og med andre dyr. De elsker at putte sig ned i hundekurven sammen med din hund – selv om hunden måske i begyndelsen synes, det er en underlig sengekammerat. Og en hamster eller en kanariefugl er helt uimodståelig – men nok mest som bytte !



Alenekatten

De fleste Abyssiniere/Somalier egner sig ikke så godt til at være alene hjemme i længere tid af gangen. De skal helst have en artsfælle at brænde krudtet af på. Der findes dog nogle – især voksne – der har så stor personlighed, at de egner sig bedre til at leve alene med deres mennesker. Det er primadonna-typer, der finder det svært at dele den opmærksomhed, de får, med andre katte. De er mere menneskeorienterede, og kræver deres menneske fuldt ud. Man kan have et fantastisk forhold til en sådan kat, men den kan være krævende at leve sammen med.

Intelligent ?

Intelligensen kan man altid diskutere, men Abyssinieren/Somalien har i mange år været kendt for at være specielt intelligent. I Cat Magazine, 1945, skrev en amerikansk opdrætter, Mrs. Fairschild:

Alle katte er kloge, nogle mere end andre, og nogle er super-intelligente, men én kat har evnen til hver gang at snyde sit menneske: Voila – der har du Abyssinieren !



tekst © Dansk Abyssinier & Somali Klub

billeder © Vibeke Larsen

grafik © Killingelisten.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*