Japansk Bobtail

Japansk Bobtail

Information om racen

Ønsker du en kat som er kærlig, udadgående, snaksomt og enestående. Så er den Japanske Bobtail en kat for lige dig. Den Japanske Bobtail er et naturlige opdræt fra Japan. Hver hale er enestående, og ingen haler er ens. Den Japanske Bobtail fås i forskellige farver og kan fås både som langhåret og som korthåret. Dens øjenfarve er i grøn, gylden, blå og som odd-eye. De er meget intelligente og elsker at bære noget i deres mund, og vil gerne komme retur med legetøjet. De går godt i spænd med børn og andre dyr. Den Japanske Bobtail bliver anset som “held og lykke kat” i Japan.

Den letteste afskrevne videnforklaring af kattene fra Japan, angiver at
I hundrede af år blev Bobtail anset for at være af høj værdi og blev bevogtet.

I 1602, besluttede den Japanske myndighed, at kattene skulle sættes fri for at kunne udrydde de skadedyr som truede silkeormens overlevelse.

At købe eller sælge Bobtail blev fra denne tid også forbudt, og kattene blev fremover forvist til at leve ved gårde og på gaderne i byerne. Således blev den Japanske Bobtail en “gadekat”.
Den blev først indført til USA, af en embeds mand som havde haft dem som kæledyr i Japan. Her blev opdrættere i USA hurtig interesseret for racen. Især Mrs. Elizabeth Freret som indførte de fire første avlsdyr fra Japan i 1960.
I 1971 blev Bobtail anerkendt som race inden for Amerikansk avls opdræt, og opnået udstillings godkendelse i 1976 af CFA.
Godkendt af FIFE i 1990
Japanese Bobtail imageEn kat med en ophøjet pote vinker fra en døråbning. Katten er keramisk og et traditionelt Japansk symbol for “held og lykke”. De er modeller efter den berømte katterace Japanese Bobtail.

Baggrund:Fra nogle af de tidligste skriftlige optegnelser ved man med stor sikkerhed, at den første huskat kom til Japan fra Kina eller Korea allerede for mindst 1.000 år siden. Under alle omstændigheder har den Japanese bobtail – race været i Japan i mange århundreder, og den genfindes på mange billeder og malerier.Den langhårede Japanese bobtail har eksisteret i Orienten i århundreder lige som den korthårede race. Japanese bobtail er en stærk og sund kat. Den får normalt tre eller fire killinger, der er usædvanligt store af nyfødte killinger at være.

Udsende:Sammenlignet med andre racer bliver Japanese bobtail ikke kun hurtigere aktiv, den begynder også at gå og løbe ind i problemer tidligere.
Killingerne fødes aldrig uden en hale, men heller ikke med en fuld hale. Halen er unik ikke kun for racen, med hvert enkel kat. Det er det samme som vores finger aftryk, ikke to haler er lige ens. Halen skal være krøllet, og består af en eller flere kurver, vinkler (drejninger) eller bugtninger, eller en kombination af en eller flere af disse ting.

Den længste del af halens knogle må ikke være længere end 3-5 cm. Den retning som halen bliver båret i er ikke vigtigt. Men halen skal harmonere med resten af kattens krop. Den genetisk faktor gør at den Japanske Bobtail adskiller sig fuldstændigt fra Max katten, en naturlige haleløs kat. Unik fra Max katten er det vigene arveanlæg og egentlig avl. De to racer er ikke i familie med hinanden. Ikke blot er deres haler forskellige, men deres kroppe er også meget forskellige.

Adfærd:Japanese bobtail er aktiv, intelligent og snakkesagelig. Desuden har dens bløde stemme flere nuancer – nogle ejere sværger på, at katten “synger”.


Den kan være lidt “hundeagtig”, da den godt kan lide at bære ting i munden og elsker en hurtig fangeleg. Desuden elsker den at slå kløerne i alt – hvilket er herligt at overvære. Den lader sig ikke let skræmme og kan vænne sig til hunde og andre dyr. Den er især god til børn.Disse katte elsker at blive båret på skulderen. De er gode rejsekammerater. Som udstillingskatte er de skønne at have med, da de ikke går i panik på udstillingen og opføre sig mærkeligt på hotelværelset.

Japanese Bobtail

“eur”;”Europé – en racekat

Hvad er en europé?

Europe

Européen er en racekat, der har sin oprindelse i de nordiske huskatte. Det er pointeret i FIFé’s standard , at racen ønskes fri for indblanding af andre racer, da man ønsker at racen skal være så naturlig som mulig. Européen skal være en harmonisk og stærk kat, der ikke bør adskille sig i udseende fra de naturligt udviklede katte.

I både udseende og temperament er européen en meget robust kat. Den tager alting oppefra og ned, og der skal generelt meget til at hyle en europé ud af den. Det er en meget kærlig og engageret kat, der interesserer sig for hjemmets daglige gøremål. Den elsker opmærksomhed fra hjemmets gæster. Det er dog stadig en kat, der kan underholde sig selv, og ikke behøver at blive aktiveret og udfordret konstant.
Européen kommer godt ud af det med andre katte, da den har et meget velfungerende kattesprog. Derudover er den meget tolerant og har det godt sammen med både børn og andre kæledyr som for eksempel hunde.

Européens udseendeEurope
En europé er en harmonisk bygget kat. Størrelsen varierer fra middel til stor. Kroppen er robust og brystpartiet er rundet og veludviklet. Benene er af medium længde og kraftige, med runde og faste poter. Halen er af middel længde og ganske kraftig ved roden. Pelsen er blank og skinnende, og underpelsen er kort og tæt.
Européens hoved er forholdsvis stort og giver indtrykket af at være rundet, men er i virkeligheden lidt længere end det er bredt. Panden er let rundet og kinderne er veludviklede. Profilen er lige, men med en let kurve indad mellem øjnene.
Øjnene på en europé er rundede og let skråstillede, hvilket giver den et opmærksomt og intelligent udtryk. Européen har middelstore ører, der let afrundede i spidsen. Bredden på ørerne bør svare til højden på ørerne.
Européen skal frem for alt være harmonisk og naturlig at se på, og må ikke have nogen ekstremer.Européen fås i mange farver og mønstre. Den mest kendte i Danmark er sort sølv klassisk tabby. Katte med denne farve og dette mønster kaldes populært for Whiskas-katte. Dette tilnavn er nok opstået fordi racen har optrådt i flere reklamer for Whiskas i årenes løb.
Sort sølv klassisk tabby er dog langt fra den eneste farvevariant. Européen findes blandt andet også i en smuk rød tabby farve og i ensfarvet sort og blå. Hvide européer findes, men er sjældne.
Billeder af européens forskellige flotte farver og mønstre kan ses på klubbens hjemmeside:Europeklubben

Europékubben – hvem er vi?Européklubben er en interesseforening for alle, der kan lide européen. Foreningen er en specialklub under Felis Danica. Den er derfor underlagt de vedtægter, som Felis Danica har for deres specialklubber. Derudover har klubben sit eget sæt af vedtægter, der kan ses på klubbens hjemmeside.
Målet for klubben er blandt andet, at fremme kendskabet til racen, da racen er temmelig sjælden og ikke særlig kendt i Danmark.For både nuværende og fremtidige ejere af europé vil klubben være til rådighed med vejledning og vil besvare spørgsmål efter bedste evne.europe
Klubben har et medlemsblad kaldet ”Européen”. Bladet udgives fire gange årligt og sendes til alle medlemmer. Bladet indeholder både hyggelige historier og fortællinger om dagligdagen med en europé, samt mere faglige artikler om katterelaterede emner.
På Européklubbens hjemmeside fortælles der om aktuelle arrangementer og nyheder. Ligeledes kan man finde oplysninger om aktive opdrættere og finde killinger og katte, der søger nye hjem. Ønsker man, at blive medlem af klubben, så kan man finde oplysninger om det på hjemmesiden.Billeder © Eva Køhler, Henriette Johansen og Pernille Boholdt

grafik © Killingelisten.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*