Egyptisk Mau

Egyptisk Mau

Den Egyptiske Mau er en en fascinerende kat, ikke kun pga dens rødder langt tilbage I den egyptiske historie, men på grund af dens specielle personlighed; glad og aktiv.

Mau’en (Mau er det egyptiske ord for kat) er med sine specielle karakteristika afbilledet på gamle kunstværker i det gamle Egypten. Der er derfor ingen grund til at stille spørgsmålstegn ved racens oprindelse; det er helt klart en naturligt spottet kat der har sine rødder tilbage ved den afrikanske vildkat. Når man ser på Mau’ens skønhed og elegance er der ingen tvivl om, at det er et dyr der har haft gude-status.

Mau’en har haft en stor betydning i den gamle egyptiske mytologi, som både har været beskyttet af lov og er blevet mumificeret på lige fod med menneskerne.

At se den Egyptiske Maus majestætiske silhuet i tusmørke leder hurtigt tankerne tilbage til pyramiderne i det gamle Egypten. De spottede katte var afbildet overalt på væggene i Faraoernes templer og gravkamre; Mau’en var Faraoernes hellige kompagnon.
Ifølge ”Egyptian Book of the Dead” fra 240 f.C står beskrevet:

“The male cat is Ra himself, and he is called by reason of the speech of the god Sa, who said concerning him, ‘He is like unto that which he hath made, thus his name became “Mau.”
Det spottede kat er meget ofte afbildet I de gamle grave fra det gamle Egypten.
De blev generelt nærmest forgudet blandt de gamle egyptere og kattene blev på lige fod med Faraoerne mummificeret og placeret i gravkamrene
Gudinden Bastet, som afbilledes som en kat var en meget central figur i det gamle Egypten, da hun har symbolet på fertilitet og kærlighed.


Mau’en historie i Europa går tilbage til 1988, hvor de første Mau’er blev importeret fra USA.
Et særtræk ved Mau’en er, at det er en naturligt spottet kat. Den fås oprindeligt ikke med andre mønstre.
Mau’en er en til tider uhyggelig intelligent kat og er meget knyttet til både sine mennesker og artsfæller. En har engang udtalt: ”Du kan fortælle katte hvad de skal gøre, men en Egyptisk Mau sparer tid; de læser dine tanker”. Det er en vis portion sandhed i dette udsag.


De har for vane at stå at vibrere med halen og ælte med forpoterne når de er glade samtidig med at de kommer med en meget karakteristisk kurrende lyd. Mange katte har samme attitude når de strinter, og der er derfor blevet tørret meget ikke eksisterende strint op ?


Den medium store og meget elegante krop er jævnt spottet og har striber på ben og hale. De har et meget specielt udtryk pga de store udtryksfulde stikkelsbærgrønne øjne. De har et meget bekymret udtryk og som ejer af en Mau kan man nemt forledes til at tro, at man ikke behandler den godt. Kan man ikke leve med det meget bekymrede udtryk er det ikke en Mau man skal have i huset.
De har meget klare og tydeligt markerede linier fra øjnene, de så kaldte mascaralinier.
Den Egyptiske Mau er godkendt i 3 farver: Sølv, bronze og smoke. Det er de oprindelige farver og dem holdes der meget fast i. Et særtræk ved den smoke Mau er, at spotterne tydeligt SKAL træde frem i pelsen, modsat andre racer hvor det ikke er ønskeligt.
Der er gennem årene bragt nye katte til racen for at forøge genpuljen. Det har medført, at Mau’en er set i andre farvekombinationer, men de er ikke ønskelige.

tekst & billeder © Anette Becker

grafik © Killingelisten.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*