Hvorfor gaber mennesker?

Annoncørbetalt indhold

Mørket har trængt sig på, fuglene er gået i seng og klokken kan næsten ikke trække viserne længere op på skiven. Du mærker øjenlågene svigte, og kroppen kan snart ikke trække sig selv i gang. Drømmene står for døren, og du begynder at gabe. Søvn er absolut ikke noget nyt koncept, hvis man da kan kalde det et koncept. Men måske har du undret dig over, hvorfor du gaber, når du er træt. Det prøver vi at give dig svar på her. Lad os dog først lige tage et smut omkring, hvorfor du sover.

Hvorfor sover du?

Søvn er ikke blot en biologisk fejl i os mennesker. Faktisk er det slet ikke en fejl. Søvn er vigtigt, når det kommer til et mentalt og fysisk godt helbred. For at kunne fungere optimalt næste dag, har du stærkt brug for en god nats søvn, ikke kun et par timer. Der er derfor grund til ikke at lade sig inspirere af de store chefer og ledere, der mener, at fire timer er rigeligt. Din hjerne har brug for at slappe af for at kunne få styr på alle dagens begivenheder, sanseindtryk og informationer. Uden rigeligt med søvn ender du blot med at gå rundt som en zombie. Konsekvenserne ved søvnmangel er manglende koncentration, mindsket arbejdsevne og mere stress. Kroppen har lige så meget brug for søvnen, så musklerne får mulighed for at restituere. Skader og sygdomme bekæmpes bedst under søvnen, hvor kroppen ikke skal koncentrere sig om ret meget andet. Søvnen er derfor ikke bare noget, der skal overstås. Det er nødvendigt.

Hvorfor gaber vi?

Det kommer ikke som nogen overraskelse, at vi alle har brug for ilt. Lungerne fyldes med dejlig frisk luft, hver gang du trækker vejret. Ilten transporteres fra lungerne ud i blodbanerne, hvor kroppens celler bruger det til at producere energi. Dette er en af grundene til, at du gaber ekstra meget, når trætheden melder sig. Ilten hjælper dig altså med at holde dig vågen og på tåspidserne, hvis der er brug for det. Du kan derfor takke gaberiet for, at du ikke går glip af filmens slutning eller ikke kører galt, hvis du er lidt træt under kørslen. Har du lyst til at gå meget mere i dybden med det, kan du læse denne artikel: Derfor gaber du.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*