Den hellige Birma

Den hellige Birma

Den hellige Birma er en masket semilanghårskat, dvs, halvlanghåret og medium stor. Den er en masket kat, dvs. den har kun farve på hoved, hale samt ben. Resten af kroppen er flødefarvet, og giver en meget smuk kontrast til pointfarven. Birmaen har desuden de meget karakteristiske handsker, dvs. hvide poter og samt et omkendt V på bagpoterne, også kaldet kiler. Desuden har birmaen de meget smukke blå øjne, som man ikke kan undgå at kunne syntes om. Pelsen kræver minimal af pleje, men det er jo altid hyggeligt med en gang børstning med en kam en gang om ugen. Og birmaen elsker det, for det giver den kontakt.

Birmaen findes i 20 forskellige maskefarver. Brun, blå, chokolade, lilla, rød og creme og tortiefarver samt alle i tabbyvariant, dvs. maske med stiber.


Birmaen har et meget nemt sind og har en stor tilpasningsevne. Og den elsker udfordringer, som at komme med på ferie eller at have besøg af en flok gæster. Det anbefales ikke at lade en birma være alene i længere tid, og det vil derfor være optimal med selskab af enten en hund eller en kat og den trives fint i en børnefamilie. Birmaen trives både som inde-og udekat, men man skal være klar over, at der findes rigtig mange farer i et udeliv som kat. Og derfor tilrådes det at lave en lille løbegård til katten, hvis man ønsker den skal ud. Eller lære den at gå i sele, dog aldrig uden opsyn.

Birmaen er en meget intelligent og nysgerrig kat, men med værdighed. Den holder øje med alt, hvad der sker i familien og kan den være med til at lave mad eller læse avis, så er en birma lykkelig. En killing kan ofte lære at apportere med div. ting, som papirkugler mv. Men husk at den skal have ros, for ellers gider den ikke.

Du skal også altid være meget velkommen til at kontakte en eller flere opdrættere. Og et besøg i det katteri, hvor du vil købe din kat vil være en god idé, inden du bestemmer dig for at købe den. For køb af et dyr er en gensidig tillidssag. Køb aldrig en birma uden stamtavle eller vaccinationspapir.

Ønsker du mere information om denne smukke race, kan du få det på www.birma.dk eller www.birmaringen.dk, hvor du også kan læse mere om legenden bag en smuk birma.

En gang birma – altid birma

Bruntabby killing

tekst © Heidi Nowakowski

billeder © Heidi Nowakowski og Kjeld Krog

grafik © Killingelisten.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*