Skotte

Skotte

Efter to årtiers avlsarbejde med ud parringer til Amerikansk korthår og briter, har Skotten udviklet sit eget udseende. Medium i størrelse med en vel afrundet, muskuløs krop og en kort tær og modstandsdygtig pels.

Hanner bliver ca. 5 – 7 kilo i størrelse og hunner ligger ofte indenfor 3-5 kilo.
Skotten har store, runde med god afstand imellem øjne med en sødt udtryk.
Hele hovedformen er velrundet og giver indtryk af en ugle. En kort næse med en blød kurve i profil.

Skotten kan have fra medium store lige ører til små meget tæt foldede ører, af forskellig grader. Spidsen af ørerne er afrundet. God stærk underkæbe velafrundet. Ofte får man indtryk af en evigt smilende kat pga. den afrunding munden har rundt om knurhårspuderne.
Hovedet på en Skotte skal fra alle sider være rundt. Den findes både som korthåret og som langhåret. Alle farver er tilladte men mest kendt er vel den bruntabby med hvide.Temperament mæssigt er den, den mest søde kat der findes, hvis den selv skulle svare, er med overalt og elsker at være med i alt hvad du foretager dig. Aktivitetsmæssigt ligger de i middel. De elsker at lege, men forventer at du deltager. Ikke alle Skotter er skødekatte, hvis ikke vil de være at finde meget tæt på dig.
De elsker at ligge og sove på ryggen, med alle fire ben lige i vejret og ofte kan man finde dem siddende op, lige som en Odder.
De er meget fleksible og affinder sig med det meste, fra familier med mange børn, hunde mm.Killingerne bliver alle født med lige ører, men i alderen imellem 3 & 4 uger vil de enten folde eller ej.Hvis du ønsker en meget aktiv kat med gang i den, er det ikke en Skotte du skal vælge, dog findes der undtagelser.
Hvis du ønsker en kat som er aktiv deltagende i hvad du laver og hvorfor du gør det, i stedet for at lege eller kæle med ham, så er svaret JA.
Det er ikke en kat der trives med at være alene alt for lang tid ad gangen, så hvis du arbejder mange timer, bør du over veje at anskaffe mere end én.
Standard:
Generelt.
Den først Skotte opstod som en spontan mutation, på en gård i Skotland. Ved at krydse til Briter og Huskatte i Skotland & England, har etableret denne race. I Amerika anvendes udparringer til Amerikansk Korthår og Briter. Alle bone fide Scottish Fold katte kan føre deres aner tilbage til Suzie, den første kat med foldede ører, fundet at parret William & Mary Ross, som også er grundlæggerne af denne race.Hovedet:
Vel rundet med en stærk hage og kæbe. Snuden skal være afrundet uden stærke markeringer, som pinched. Hovedet skal ende ud i en kort hals. Velformet kinder ses hos de fleste hankatte.
Store, velåbne runde øjne med et ”sødt” udtryk med god afstand imellem, med plads til en bred næse. Farven i forhold til pelsfarven.
Næsen skal være kort med en blød kurve. En lille indikation er tilladt men ikke et ”stop”. Profilen moderat.
Ørerne er foldet fremover og nedad. Små, jo mindre jo bedre; så tæt foldede som muligt. Ørene er placeret så man får et indtryk af at de ikke er der, og hermed viser det runde kranium fuldt ud. Spidsen af ørerne er afrundet.Kroppen:
Medium afrundet i god balance fra skulderne til hofterne. Katten skal stå godt og være muskuløs og smidig. Katten må ikke have korte, stive ben. Pæne afrundede poter. Bagpoterne skal pege lige frem, ko-ben er en seriøs fejl.
Halen bør være medium til lang, i proportion til kroppen. Den bør være fleksibel og tilspidsende.Pelsen:
Livlig, plysagtig, medium kort, blød i teksturen, men med så megen underuld at den står ud fra kroppen, må ikke være flad og tæt liggende til kroppen. Der gives rum for de forskellige kvaliteter, afhængig af farve.billeder & tekst © Lone Lund

grafik © Killingelisten.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*